Mother Bakes Easy

Welcome to cook and bake people! Enjoy many recipes from my kitchen my personal way.

Homemade Eggless Noodles “Mie Tanpa Telur” (Bilingual Eng-Indo)

Made this homemade and handmade wheat noodles at home today with little one. Simple noodle dough without egg, just water and flour, shaped onto a rope, cut and rolled with regular rolling pin, then thin cut using regular knife. Super simple, healthy and yummy, very good for soup but not really good for making fried noodle. Here we go!

(Teman-teman, ini aku share resep untuk bikin mie sendiri di rumah, tanpa bahan telur jadi aman bagi anak yang lagi batuk atau alergi telur. Cara bikinnya biasa, cuman campur adonan sampe kalis, dibentuk lonjong, dipotong lalu digiles pake rolling pin biasa, lalu dipotong tipis pake pisau. Cara merebus juga cepet, 1-2 menit udah mengapung matang mie nya. Mie ini enak dimakan model mie ayam gitu (di siram minyak sama kecap asin aja) atau di kasih kuah, tapi nggak cocok untuk bikin mie goreng karena model mie nya terlalu lembut. Yuk, cobain!)

Homemade Eggless Noodles

Ingredients: (1 portion/ 1 porsi)

– 80 grams of all purpose flour (tepung terigu)

– 1/2 teaspoon of vegetable oil (minyak sayur)

– 60 ml water (air putih)

– some salt and pepper (garam dan merica secukupnya)

– flour for dusting (tepung terigu untuk taburan)

– water for boiling (air untuk merebus mie)

– 1 tablespoon of vegetable oil (minyak sayur)

Steps:

1. In a bowl, mix in flour, salt, pepper, oil and water. Mix well and move it on a lightly dusted surface. Knead for couple minutes until it’s no longer sticky and it’s elastic. Rest for 15 minutes covered with plastic wrap.

(Pada sebuah mangkuk, campur bersama tepung, garam dan merica, minyak sayur dan air. Campur rata dan pindahka pada permukaan meja bersih kering yang ditaburi tepung tipis tipis. Uleni sambil taburi dengan tepung sedikit demi sedikit hingga adonan tidak lagi lengket dan elastis. Uleni selama beberapa menit saja. Tutup dengan plastik wrap dan biarkan selama 15 menit.)

2. After 15 minutes, the dough will become softer, dust your working surface and place in the dough on the center and roll it gently making thick rope. Cut the rope onto 3 pieces. Then directly flatten one of the cut dough using flour dusted rolling pin until it’s very thin about 1,5 mm. Repeat the same process to the other 2 dough.

(Setelah 15 menit, adonan akan menjadi lebih lembut, taburi permukaan meja kering dengan tepung dan letakkan adonan di tengahnya, perlahan guling guling adonan membentuk lonjong. Potong adonan menjadi 3 bagian sama besar. Ambil satu potong adonan dan gilas dengan rolling pin yang ditaburi tepung terlebih dahulu hingga adonan tipis kurang lebih 1,5 mm ketebalannya. Lakukan sama dengan 2 potongan adonan lainnya.)

3. Boil 4 cups of water in a pot. Pour in 1 tablespoon of vegetable oil.

(Didihkan 4 cangkir air dalam panci. Tuang 1 sendok makan minyak sayur dalam air.)

4. Cut the sheet of the dough using regular kitchen knife, the size or wideness of the noodle is absolutely following your preference. Then lightly dust the cut noodle again with some flour and untie the noodles one from another well.

(Potong lembaran adonan dengan pisau dapur, ukuran mie bisa disesuaikan dengan kesukaan masing-masing. Taburi permukaan mie yang telah terpotong dengan sedikit tepung dan uraikan mie perlahan sehingga tidak lengket satu sama lain.)

Homemade Eggless Noodles

5. Boil the noodle in the boiling water for about 1-2 minutes or until they float. Then drain the excess water from it. Ready to be used further.

(Rebus mie dalam air mandidih selama 1-2 menit atau hingga mie mengapung. Tiriskan dan siap digunakan.)

Homemade Eggless Noodle

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Information

This entry was posted on April 13, 2015 by in Noodles and tagged , , , .

We were nominated in

We were nominated in

We were nominated in

Follow Mother Bakes Easy on WordPress.com
%d bloggers like this: