Mother Bakes Easy

Welcome to cook and bake people! Enjoy many recipes from my kitchen my personal way.

How to make Homemade Indonesian Meatball Soup a.k.a “Bakso” (Bilingual-Eng-Indo)

If anybody visited my home country and asked what should be the most yummy national snack in Indonesia? I shall probably answer “Bakso”. This is a simple beef meatball soup with clear broth, mostly served with glass noodles, leek, and fried onions. Some people served this soup with soem fries and tofu too. Well, this is my simple “Bakso” recipe.

(Teman-teman, ini aku share resep bakso kasar (nggak bisa bikin bakso halus, blum punya food processor nya..) yang biasa aku pake buat bikin bakso di rumah, Hasil baksonya tidak sekenyal kalo beli di rombong bakso biasanya, hanya kontur dalam bakso sudah cukup solid, dan senangnya lagi lebih sehat karena non borax dan bahan kimia lain. Yuk, dicoba bareng-bareng..! )

Homemade Indonesian Meatballs Soup a.k.a  Beef Meatballs Soup "Bakso"

Ingredients:

– 250 grams of ground beef (daging sapi giling segar)

– 2 large egg whites (putih telur ayam)

– 2 tablespoon of corn/potato starch (tepung maizena)

– 1/2 teaspoon of salt (garam)

– 1/4 teaspoon of pepper (merica bubuk)

– 1 tablespoon of garlic powder (bubuk bawang putih)

– 100 grams of glass noodles (suun/ sohun)

– 2 cloves of garlic –> bashed (2 buah bawang putih dikeprek)

– 1/2 tablespoon of salt (garam)

– 1/4 teaspoon of pepper (merica bubuk)

– Some leek  –> cut onto small (daun bawang secukupnya)

– Some fried/ roasted onions (bawang goreng secukupnya)

Steps:

1. Preheat one medium pot with 3 liters of water inside. Just keep it shimmer, not boiled.

(Panaskan panci ukuran sedang dengan diisi 3 liter air didalamnya, jangan biarkan mendidih, cukup panas saja.)

2. Mix together the all of the ingredients in a big bowl.

(Campur bersama seluruh bahan dalam sebuah mangkuk besar.)

3. Knead and push the beef mix with your hand through your fingers for 5 minutes (or use blender/food pros for smoother result), until the beef looks bit pale.

(Uleni dan tekan-tekan daging sapi dengan tangan melewati jari-jari kita (boleh juga pakai blender untuk hasil lebih halus) selama 5 menit hingga daging sapi kelihatan lebih pucat.)

4. Begin to form the meatballs by using both of your hand, take one tablespoon of beef mix and make circular move to form ball.

(Mulai buat bola-bola daging nya dengan kedua tangan, ambil 1 sendok makan daging dan gerakkan tangan membentuk bola dengan gerakan memutar.)

5. Put in the meatballs slowly into shimmering water (NOT BOILING) and wait until the meatballs float on the surface of the water.

(Masukkan bola daging ke dalam air panas di panci (BUKAN AIR MENDIDIH) dan tunggu hingga mereka mengapung di permukaan.)

6. Meanwhile, make the soup by putting 2 cloves of garlic, 1/2 tablespoon of salt and 1/4 teaspoon of pepper into the water.

(Sementara itu buat sup dengan memasukkan 2 butir bawang putih, 1/2 sendok makan garam dan 1/4 sendok teh merica bubuk kedalam air rebusan..)

6. Turn on the heat to boil the soup, when all of the meatball float. Let it boil for another 7-8 minutes.

(Besarkan api untuk membuat sup mendidih, ketika semua bola bakso telah mengapung. Biarkan sup mendidih selama 7-8 menit.)

7. Take the meatballs out of the soup and put them in a clean bowl, closed with lid.

(Keluarkan bola daging dari sup dan letakkan didalam mangkuk tertutup.)

8. In a large bowl with 1 liter of warm water, put in the glass noodles. Set aside for 30 minutes.

(Dalam sebuah mangkuk besar dengan 1 liter air hangat, masukkan suun/ sohun dan diamkan selama 30 menit. )

9. Serve the meatball by putting meatballs, some glass noodles, leek and fried onions, pured with some hot soup. Serve hot!!

(Sajikan bakso bersama suun/ sohun, daun bawang dan bawang goreng disiram sup nya yang panas. Sajikan panas-panas!)

Advertisements

2 comments on “How to make Homemade Indonesian Meatball Soup a.k.a “Bakso” (Bilingual-Eng-Indo)

  1. paula
    July 28, 2014

    Nice blog looo…thanks for the recipes

    • motherbakes
      September 18, 2014

      Thanks, Paula…

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Information

This entry was posted on June 27, 2014 by in Beef, Soup and tagged , , , , .

We were nominated in

We were nominated in

We were nominated in

Follow Mother Bakes Easy on WordPress.com
%d bloggers like this: